Arcátlanság?

A digitális technika térhódításának köszönhetően ugyan már évek óta használjuk a mind több fényképezőben megjelenő mosoly, sőt arcfelismerő funkciókat. A technika azonban ma már ennél is többre képes.

Nemrégiben egy amerikai szoftver fejlesztő cég olyan, az úgynevezett okostelefonokra kifejlesztett programot mutatott be, ami képes azokat a személyeket arcuk alapján azonosítani, akiknek a képe szerepel a készülék memóriájában.

A technológia képes arra, hogy a felismert személyt közösségi oldalakon azonosítsa és onnan információkat gyűjtsön róla. Az azonosított személy nevén felül megmutatja, hogy éppen aktív-e a közösségi oldalon.

Az arc felismerésére alkalmas technológiák mind kifinomultabbá válásával a fenti azonosítás akár ismeretlenül is megtörténhet. A mobil készülék kamerájának képét figyelő szoftver az azon látható arcokat akár a közösségi oldalak eltárolt profilképeivel is összevetheti, így szinte bárki azonosíthatóvá válik. A személy felismerését követően azután megjeleníthető az illető adatlapja lakhelyével, elérhetőségeivel, munkahelyével, hobbijával, akár ismerőseinek listájával.

Ha valaki ismeretlenül is ilyen mennyiségű adatot tudhat meg másokról közvetlen kapcsolat nélkül, néhány másodperc alatt, az súlyos adatvédelmi kérdéseket vethet fel. Pusztán a jelenlétünk alapján olyan profil építhető fel rólunk, amely alkalmas akár célzott reklámok készítésére is.

Lassan elveszíti arctalanságát a tömeg és egymásról közvetlen kontaktus nélkül szerezzük be információinkat. Tudhatjuk, hogy az utcán szembe jövő mit szeret (like), hány éves, kapcsolatban él-e.

A technikai fejlődés megállíthatatlan, azonban korlátok nélkül privát szféránk zsugorodását, személyes adataink biztonságának csökkenését eredményezi, ezért szükséges, hogy a szabályozás dinamikusan, napra készen kövesse a tudomány eredményeit.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .