Nyomkövető okostelefon

Az egyre népszerűbb iPhone és az Apple egy másik terméke, a 3G-s iPad folyamatosan rögzíti, merre jár a készülék tulajdonosa, és a földrajzi koordinátákat egy fájlban megőrzi.

A cellainformációkat az Apple mobil operációs rendszere, az iOS 4 a tulajdonosok tudta nélkül egy fájlba rögzíti, mely a biztonsági mentések alkalmával, sőt készülékváltáskor is megőrződik. A fájl minden olyan számítógépen megtalálható, amellyel iPhone szinkronizálva lett.

A kérdéses fájl a készülék használati idejétől függően, akár több tízezer földrajzi koordinátát is tartalmazhat. Az, hogy a telefon által rögzített és tárolt földrajzi adatok csak hozzávetőleges pontosságúak, arra enged következtetni, hogy a koordináták a mobiltornyok háromszögelésével kerültek meghatározásra.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a készülékek naponta nagyjából százszor rögzítik a felhasználó aktuális pozícióját. Külön érdekessége a jelenlegi felfedezésnek, hogy a földrajzi adatok rögzítése a korábbi generációjú iPhone készülékeken kezdődött, és azok a készülékváltás során észrevétlenül átkerülhetnek az új iPhone 4-esre is.

Fontos emlékeztetni arra, hogy hasonló adatokat a mobilszolgáltatók is gyűjtenek a mobiltelefonok pozíciójáról, azonban az adatok felhasználhatóságát törvényi előírások rögzítik.

Jelenlegi ismereteink szerint az adatok a készüléken maradnak, azonban ha valaki hozzáfér a készülékhez, hozzáfér a fájlhoz is, és a tulajdonos minden, az elmúlt időszakban tett lépését ellenőrizheti.

Az azonban már adatvédelmi kérdés, hogy mi a célja a földrajzi adatok rögzítésének, azok milyen további felhasználása képzelhető el. Létezik-e olyan iPhone alkalmazás, mellyel távolról hozzáférhetők ezek az adatok és így nyomkövetésre felhasznáhatók-e?

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .