Adatvédelmi konferencia – nemzetközi szabályok

A Budapesten júniusban megrendezett nemzetközi adatvédelmi konferencia előadói a harmadik országot érintő adatkezelések által felvetett problémákat és a kapcsolódó nemzetközi szabályokat is elemezték.

Agustín Puente a Spanyol Adatvédelmi Hatóság Jogi Főosztályának vezetője kiemelt fontosságúnak tartotta az európai közös standardok kialakítását és azok referenciaszövegként történő alkalmazását. Új távlatokat nyithat az európai adatvédelem területén a 108-as egyezmény globális alkalmazhatóságának lehetősége, mely a harmadik országok adatvédelmi szintjének megfelelőségét megállapító eljárás felülvizsgálatát is eredményezheti.

A konferencia záróbeszédét Péterfalvi Attila, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének igazgatósági tagja tartotta. Megállapította, hogy az adatvédelmi irányelv tagállami harmonizációja nem egyforma mértékben valósult meg, így az európai adatvédelem jelenleg nem egységes. Kívánatos lenne egy olyan adatvédelmi szabályozás kialakítása, mely egységesen, akár az Unió határain túlmutatóan, globálisan is érvényesülhetne.

Összegzés

A konferencia összegzéseképpen, az elhangzott előadások alapján megállapítható, hogy az új technológiák megjelenésének és az új adatvédelmi alapelvek kidolgozásának eredményeképpen, továbbá a szabályozás hatékonyságának növelése érdekében a 95/46/EK irányelv modernizálására van szükség. Az európai adatvédelem újrafogalmazása a jogi szabályozás gyakorlatba történő átültetését, mind teljesebb alkalmazását kell, hogy jelentse, az egyének joga és a jogbiztonság erősítésével, valamint az adminisztrációs terhek csökkentésével. Elkerülhetetlen az adatvédelem erősítése, különösen az online környezetben zajló adatkezelések tekintetében. Az új adatvédelmi szabályozás alkalmazásának kiemelkedően fontos előfeltétele a tagállamok adatvédelmi biztosainak, hatóságainak függetlensége.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .