Új adatvédelmi alapelvek

A budapesti adatvédelmi konferencián az elmúlt években kidolgozásra került új adatvédelmi alapelveket, mint például a „privacy by design” azaz a beépített adatvédelem és a „principle of accountability”, vagyis az elszámoltathatóság elveinek normaszövegekbe történő beépítésének lehetőségeit, azok lehetséges jogi megfogalmazását, illetve alkalmazhatóságukat is tárgyalták az előadók.

Hielke Hijmans, az Európai Adatvédelmi Biztos Titkárságának vezetője az adatvédelem új jogi keretével kapcsolatosan kiemelte az alapelvek technológia-semleges alkalmazásának és az adatvédelem elméletből gyakorlatba való átültetésének fontosságát. Előadásában kifejtette az adatvédelmi szabályozás új alapelveinek tartalmát:

Elszámoltathatóság

  • belső adatkezelési intézkedések meghozatala a jogszabályoknak való megfelelőség érdekében,
  • a fenti megfelelőséget kifelé demonstrálni kell,
  • belső adatvédelmi felelőst kell kinevezni,
  • az adatvédelem beépítése a folyamatokba,
  • az adatkezelőkre rótt kötelezettségek arányosságának elve.

Beépített adatvédelem

  • fontos tisztázni, hogy adatkezelői vagy rendszertervezői feladat, kötelezettség legyen-e?

Gyerekek és rendelkezésre képtelenek védelme

  • biztosítani kell, hogy a gyermekek és a személyes adataikkal rendelkezésre képtelenek a lehető legtöbb, legteljesebb védelmet kapják.

Felejtés joga

  • biztosítja, hogy az érintettek valóban élhetnek az őket megillető adattörlés jogával.

Paul de Hert, a Vrije Universiteit Brussel professzora az elszámoltathatóság elvével kapcsolatosan kifejtette, hogy az elv érvényesüléséhez az ahhoz kapcsolódó végrehajtási intézkedések is szükségesek. A polgárok védelme érdekében az elszámoltatásnak konkrétnak kell lennie, el kell érnie az állampolgári jogok tiszteletben tartását és tartalmaznia kell a jogorvoslat lehetőségét is.

Florence de Villenfrange, az University of Namur kutatója a 108-as egyezményről készített, az egyezmény hatékonyabb alkalmazási lehetőségeinek keresését célzó közvéleménykutatás eredményeiről számolt be. A válaszok kielemzését követően megállapítható, hogy a passzív adatvédelemről, adatbiztonságról át kell térni az aktív adatvédelmi szabályozásra.

Szabó Endre Győző, a DAPIX Adatvédelmi munkacsoport elnöke az új adatvédelmi alapelvek Európa Tanácsi vitában történő megjelenéséről számolt be. Előadásában kifejtette, hogy az elszámoltathatóság a hatékonyságot és az adminisztratív terhek csökkentését szolgálhatja, a beépített adatvédelemnek pedig egy felhasználóbarát környezetként, mint alapbeállítás kell megjelennie, úgy, hogy ne csak opció legyen, hanem az érintett készen kapja adatai maximális védelmét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .