Az átláthatóság elvének történő megfelelés az adatkezelés folyamán

A nyilvánosság, illetve az érintett tájékoztatása során az összetett elvnek, amely a jogszerűséget, a tisztességes eljárást és az átláthatóságot foglalja magában, együttesen kell érvényesülni a GDPR által előírt hat másik elvvel. Ezt szem előtt tartva köteles valamennyi adatkezelő tájékoztatást nyújtani a tisztességes adatkezelésről, az érintetti jogokról, valamint azok gyakorlásának módjáról.

A tájékoztatásnak ki kell terjednie az adatkezelés teljes időtartamára az érintettről történő adatgyűjtés pillanatától az adatkezelés végéig. Ennek célja, hogy az érintett tisztában legyen a róla kezelt személyes adatok körével, útjukkal és szükséges esetén élhessen tiltakozási jogával, így biztosítva személyes adatai fölött az ellenőrzés lehetőségét, illetve önrendelkezési jogát. Ezen elv azonban csak akkor tud maradéktalanul érvényesülni, amennyiben az adatkezelő nem csupán az előírt elemek meglétét tartja szem előtt a tájékoztatás nyújtása során, hanem különös hangsúlyt fektet annak közérthetőségére és könnyen elérhetővé tételére.

„Világos és közérthető nyelvezet”

A világos és közérthető nyelvezet megválasztása a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatkezelő tisztában van azon érintettek körével, akiknek személyes adatát kezeli és a tájékoztató szövegét annak mérlegelésével építi fel, hogy az adott kör a leírtakat hogyan értelmezheti. Ennek felmérésére számos eszköz áll az adatkezelők segítségére, így az érthetőségi teszt, felhasználó panelek, stb. Azonban minden esetben kerülni kell a bonyolult, összetett nyelvtani szerkezeteket, illetve a kétértelmű és pontatlan kifejezéseket. Amennyiben az adatkezelő idegen nyelvű érintettek személyes adatát is kezeli, úgy részükre szükséges az adott nyelvű tájékoztató pontos fordítással történő elkészítése. A 29. cikk szerinti munkacsoport iránymutatása szerint különös figyelemmel kell lenni továbbá a gyermekek körére is, akik – attól függetlenül, hogy adott esetben helyettük gyakorta a szülők adják meg a hozzájárulást – szintén nem veszítik el az átláthatósághoz való jogukat.

„Könnyen hozzáférhető”

E fogalmi elemnek történő megfelelést jelenti, hogy az érintett részére azonnal hozzáférhető legyen a tájékoztatás, vagy ha ez nem lehetséges, úgy a legrövidebb út kijelölésével a tájékoztató elérhetőségének pontos meghatározása szükséges. Ez a gyakorlatban megvalósulhat úgy, hogy például egy weboldalon történő tájékoztató elérése kettőnél több kattintásba ne kerüljön. A fentiek alapján az adatkezelő kötelessége a tájékoztató számos formája (írásos, különböző elektronikus megoldások, hanganyagok, ikonok, folyamatábrák, infografikák, stb., ezek kombinációja) közül a legmegfelelőbb kiválasztása és annak az érintett részére díjmentesen történő hozzáférhetővé tétele.

A cikk megírásához a Wolters Kluwer Új online Jogtára nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .