Szigorítana a Bizottság – Az adatvédelem belső piaci dimenziója

Az adatvédelem belső piaci dimenziójának jelentése az, hogy az unió belső piacain biztosítani kell a személyes adatok tagállamok közötti szabad áramlását. Ennek teljesülése érdekében az adatvédelmi irányelvnek teljes tagállami harmonizációt kellene eredményeznie, azonban bizonyos területeken mérlegelési mozgásteret biztosít a tagállamok számára, ami eltéréseket eredményezett a nemzeti jogszabályok között. Ezen eltérések nehezítik a személyes adatok belső piacon történő szabad áramlását.

Az Európai Bizottság 2010. november 4-én kelt közleményében kifejtett álláspontja szerint szükséges az uniós szintű adatvédelmi szabályok további harmonizálásának megvalósítására szolgáló eszközök vizsgálata.

Nyilvánvalóvá vált. Hogy az egyenlő feltételek biztosítása révén csökkenthetők az eltérő nemzeti követelményekből fakadó adminisztratív teher, így felmerült a jelenlegi bejelentési rendszer felülvizsgálatának, egyszerűsítésének és harmonizálásának gondolata.

Az alkalmazandó jog

A globalizáció és a technológiai fejlődés következtében az adatkezelők egyre könnyebben terjesztik ki tevékenységüket több országra, egyre gyakoribb a távolról nyújtott szolgáltatás, így – figyelembe véve az online környezetben végzett adatkezeléseket is – egyre nehezebb megállapítani, hogy egy-egy személyes adat az adott pillanatban hol helyezkedik el és milyen műveletet hajtanak éppen végre rajta.

E bizonytalanságot eredményező helyzet tisztázása érdekében a Bizottság megvizsgálja az alkalmazandó jogra vonatkozó rendelkezéseket, a felelős tagállam meghatározására alkalmazott kritériumokat, hogy a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül azonos szintű védelem legyen biztosítható az uniós érintettek számára.

Beépített adatvédelem

Az adminisztratív egyszerűsítés azonban nem járhat az adatkezelő felelősségének mérséklődésével, ezért az adatvédelmi szabályok betartása érdekében garanciák, az adatvédelmet erősítő technológiák (pl. beépített adatvédelem) alkalmazása szükséges. A beépített adatvédelem azt jelenti, hogy az adatok védelme a technológiák teljes életciklusába bele van ágyazva, a tervezéstől, a bevezetésen és alkalmazáson át az üzemből való végső kivonásig.

Az adatkezelők felelősségének erősítése céljából a közleményben foglaltak alapján Bizottság megvizsgálja a független adatvédelmi tisztviselő kinevezésének kötelezővé tételét, a feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályozás összehangolásával, kötelező adatvédelmi hatásvizsgálat készítésének előírását különleges (pl. érzékeny adatok kezelése) esetekben, valamint a beépített adatvédelem alkalmazási lehetőségeinek támogatását.

Adatkezelői önszabályozás

A Bizottság közleménye szerint az adatkezelők önszabályozási kezdeményezései jelentősen hozzájárulhatnak az adatvédelmi szabályok érvényesítésének javításához, ezért megvizsgálja e kezdeményezések ösztönzésének lehetőségeit.

Felmerült továbbá egy a személyes adatok védelmét tiszteletben tartó eljárásokra, technológiákra, szolgáltatásokra, termékekre vonatkozó tanúsítási rendszer (pl. adatvédelmi auditálás, címke) létrehozásának gondolata. E rendszer segítségével az érintettek pontosan tájékozódhatnak az adatkezelő adatvédelmi megfelelőségéről.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .