Adatvadász mobil alkalmazások

Egy, a napokban publikált vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy az iPhone készülékekre telepítet mobil alkalmazások komoly veszélyt jelentenek a felhasználók személyes adataira.

A vizsgálat arra kereste a választ, hogy az iPhone készülékekre íródott szoftverek közül hány jelent biztonsági kockázatot, azaz hány továbbítja a felhasználók adatait.

 

A tanulmány elkészítése során létrehoztak ez alkalmazást, melynek segítségével felderíthetők voltak az 1407 vizsgált szoftver adatvédelmi hiányosságai. Az eredmény mellbevágó volt, a programok több mint felénél, 55 %-ánál volt kimutatható adattovábbítás a fejlesztők vagy reklámcégek felé.

A telefonszámok hozzájárulás nélküli továbbítása már önmagában is jogsértés, a súlyosabb problémát azonban az jelenti, hogy sok szoftver ezen felül a felhasználó egyéb adatait (pl. Facebook adatbázis, GPS adatok vagy teljes címjegyzék) is továbbítja. Ezen adatok felhasználásával a reklámszolgáltatók pontos felhasználói profilokat hozhatnak létre, megtudhatják az aktuális tartózkodási helyet, hozzáférnek a kapcsolati hálóhoz. További problémát jelent, hogy az érintettek sem az adattovábbítás tényéről, céljáról, sem az adatok további sorsáról, felhasználásáról nem rendelkeznek információval. A címjegyzék továbbítása már csak azért is aggályos, mert ezzel nem kizárólag az iPhone tulajdonosai válnak az adatlopás áldozataivá.

 

A vizsgálatban részt vevők jövőbeli tervei között szerepel, hogy az adatvédelmi hiányosságokat feltáró szoftvert bárki számára elérhetővé teszik, így erősítve a mobil készülékek adatvédelmi lehetőségeit.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .