Gyengülő európai adatvédelem?

A Közép-európai Egyetem Média és Kommunikációs Tanulmányok Központja (CMCS) a londoni központú Privacy International és a washingtoni Electronic Privacy Information Center (EPIC) 31 országban vizsgálta, hogyan változott az elmúlt években a személyes adatok védelme.

A tanulmány több európai országot is elmarasztal, mivel a magánszféra védelme mára háttérbe szorult a biztonsággal szemben, ami figyelembe véve az európai civil szervezetek viszonylag gyenge érdekérvényesítő képességét akár nyugtalanító is lehetne a jövőre nézve.

Az Uniós alapelvek alkalmazása azonban önmagában nem elegendő a személyes adatok védelmének biztosításához. Ehhez elengedhetetlen egy független, hatékony eszközökkel felruházott intézményi struktúra kialakítása.

Pozitív fejlemény azonban, hogy a kutatás eredményképpen megállapítható, hogy az európai demokráciák általánosságban jó állapotban vannak, a legtöbb államban él az alkotmányos védelem és az állampolgárok növekvő tudatosságának eredményeképpen a szabályozó szervek egyre több panaszt kapnak.

Fontos megemlíteni, hogy szinte valamennyi vizsgált ország az új technológiák valamilyen formában történő ellenőrzésére, figyelésére törekszik, anélkül, hogy mindezt a nagyközönség tudomására hozta volna.

A tanulmány alapján megállapítható, hogy hiába számít Európa úttörőnek a személyes adatok védelmének jogi szabályozása terén, ha az egyes nemzetek kormányai a biztonság oltárán feláldozhatónak tartják a magánélet védelmét.

A projekt honlapján elérhető a tanulmány teljes szövege, valamint egy térkép, az egyes országok értékelésével.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .