Közösségi hálón kutató webshop

Már csak idő kérdése volt, hogy valaki olyan webshop üzemeltetésére szolgáló szoftvert fejlesszen ki, mely a vásárlók nevét összeveti, összekapcsolja közösségi háló található profiljukkal.

Az online üzletek igénybevétele során a számlák és a kiszállítás érdekében a vásárló kénytelen megadni nevét, címét. Az így megadott adatok segítségével a most kifejlesztett szoftver egy modulja átkutatja a közösségi oldalakat. A felkutatott profilok felhasználásával a bolt személyre szabott ajánlatokat tud küldeni vásárlóinak.

A program fejlesztője ugyan elismerte a fenti alkalmazás létezését, azonban ígérete szerint az nem kerül felhasználásra, mivel az európai adatvédelmi normák nem engedik az érintettek hozzájárulása nélküli alkalmazását.

Mind gyakrabban fordul elő, hogy online tevékenységünk, vagy közösségi oldalakon létrehozott profilunk felhasználásával személyre szabott célzott reklámok címzettjei leszünk. A webes vásárlás és a közösségi portálok ilyen célú összekapcsolása azonban újdonságnak számít. Az eljárás további adatvédelmi kérdéseket is felvet, hiszen két eltérő célú adatkezelés kerül összekapcsolásra, amivel olyan adathalmaz jön létre az érintettekről, melynek felhasználásával a vásárló sokszor alaposabban megismerhető, mint arra számíthatnánk.

 

Ugyan a jövő egyértelműen az online vásárlásé – akár közösségi oldalakon keresztül is – azonban a fejlődés közben sem szabad megfeledkezni adataink, privát szféránk védelméről. Egy ilyen alkalmazás azért is rejt adatvédelmi kockázatot magában, mert alkalmazásáról nem is feltétlenül értesül a vásárló, így adatai ellenőrizetlenül kerülhetnek felhasználásra.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .