Távtörlő program mobilkészülékekre

Az Android operációs rendszert kifejlesztője a Google bevetette távtörlést végző programját, melynek létét már korábban is megerősítette. A fenti operációs rendszert használó készülékeket érintő, távolról is indítható törlés lehetősége ugyan a felhasználók biztonságát szolgálja, azonban a program léte és alkalmazása számos adatvédelmi kérdést is felvet.

Az amerikai szoftvercég először az Android operációs rendszert használó mobilkészülékek online szoftverpacáról távolította el a károsnak ítélt programokat, majd néhány nap leforgása alatt elérte az azokat már letöltő felhasználókat is.

A távtörléssel érintett készülékekre elektronikus üzenetek érkeztek, melyekben arra kérték a felhasználókat, hogy ne avatkozzanak bele az automatikusan elinduló folyamatokba. Ugyancsak ebben az üzenetben tájékoztatták az érintetteket, hogy a távolból egy biztonsági programot telepítettek a mobilkészülékekre.

Az alkalmazás segítségével a távolból vezérelve lehet eltávolítani a károsnak minősített programokat a felhasználók készülékeiről.

Az IPhone-ok esetében is rendelkezésre áll hasonló lehetőség, melyet még 2008-ban tárt fel egy hacker. Az Apple csak a kínos felfedezést követően ismerte be a távirányítás opcióját.

A távtörlés lehetősége ugyan szerepel az Android Market felhasználói szerződésében, amit a felhasználók elolvasnak és elfogadnak, azonban elgondolkodtató, hogy az egyre több mindenre használt okostelefonok operációs rendszereibe milyen szándékkal kerültek beépítésre ezek a „hátsó ajtók”. Vajon milyen adatainkat, és mi célból gyűjthetik össze a szoftvercégek anélkül, hogy tudomásunk lenne róla.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .