Új európai adatvédelmi keretrendszer

Az Európai Unió meghirdette adatvédelmi szabályozásának új keretrendszerét. A szabályozás alapjainak lefektetése válasz az internet legújabb technikai vívmányainak, fejlesztéseinek személyes adatainkra gyakorolt hatására.

A mind újabb online technológiák egyre növekvő mértékben teremtik meg az információ-megosztás lehetőségét. Az egyre népszerűbbé váló közösségi oldalak, fénykép megosztó portálok alapjaiban változtatták meg mindennapi életünket. Az egyre sokfélébb és szerteágazóbb adatkezelések következtében a személyes adataink fölötti ellenőrzés, azok nyomon követése egyre nehezebbé válik.

Az Unió alapvetése szerint a személyes adatok ellenőrzésének lehetősége olyan jog, melynek biztosítása nem szenvedhet csorbát, ezért ennek a kontrollnak a következő alapelveken kell nyugodnia:

A felejtés joga

Az érintettek ne csak szemlélői, megfigyelői legyenek adataik sorsának, hanem teljes mértékben uralhassák, ellenőrizhessék – akár törölhessék – is azokat.

Átláthatóság

A személyes adatok sorsának pontos követhetősége. A felhasználóknak tudniuk kell, hogy milyen adataik, milyen célból kerülnek kezelésre, azokat átadják-e harmadik félnek, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Az adatvédelem alapértelmezetté tétele

Az adatkezelések ne maguktól értetődően, automatikusan történjenek, hanem kizárólag az érintettek beleegyezésével, azaz ne az egyes adatkezelések az alapértelmezetten engedélyezett beállítások helyett kizárólag a felhasználók kifejezett engedélyét követően történjenek.

Adatvédelem az adatkezelés helyétől függetlenül

Az internet terjedésével párhuzamosan egyre kevesebb adatunk van arról, hogy az online kezelt személyes adataink egy adott pillanatban éppen hol találhatóak. A felhasználónak nem kell lemondania az adatok feletti kontroll jogáról, függetlenül attól, hogy a szolgáltató vagy az adattároló géppark a világ mely részén található. Ha egy adatkezelő – akár a tengeren túlról – az EU polgárai számára elérhetően szolgáltat, akkor tevékenysége során meg kell felelnie az európai adatvédelmi előírásoknak.

 

Annak érdekében, hogy az európai adatvédelmi szabályozás hatékonyabban működjön, az egyes tagállamok jogharmonizációjára és szorosabb együttműködésére van szükség, melyben nagy segítséget jelenthet az idén nyáron benyújtani tervezett részletes javaslat.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .