Az érintettek felvilágosítása

A júniusi adatvédelmi konferncián többek között a polgárok adatvédelmi jogaikról történő felvilágosításáról, illetve azok gyakorlásának lehetőségeiről is szó esett.

Sophie Kwasny, az Európa Tanács Adatvédelmi Osztályának vezetője prioritásként jelölte meg az uniós polgárok figyelmének felhívását az adatvédelem fontosságára. Ez az informálás történhet konferenciák szervezésével, kiadványok készítésével, széles körben történő terjesztésével, nyílt napok vagy információs fórumok szervezésével.

Urszula Góral, a lengyel Adatvédelmi Hatóság igazgatója szerint a Lengyelországban tartott figyelemfelhívó akciók, közéleti konzultációk eredményeképpen nőtt az állampolgárok adatvédelmi öntudata és érezhetően gyarapodott az Adatvédelmi Hatósághoz fordulók száma is.

Peter Michael, a Schengeni Közös Ellenőrző Hatóság adatvédelmi ügyekért felelős titkára előadásában kifejtette, hogy gyakorlati tapasztalatai szerint az állampolgári jogok érvényesítése gyakran a tájékozottságon múlik. Példaként említette, hogy néhány ország rendőrsége saját adatvédelmi felelőssel rendelkezik, akik hatékonyan segíthetik az állampolgári jogok érvényesülését.

Andreas Krisch, az European Digital Rights elnöke statisztikai számokkal alátámasztva igazolta, hogy az uniós polgárok nagy része fontosnak tartja adatai védelmét, és hajlandó is tenni érte. További kutatásokra hivatkozva megemlítette, hogy sok adatkezelést is végző cégnél probléma, hogy nincs megfelelő eljárás az érintettek jogainak érvényesítésére, így nem, vagy csak jelentős késéssel reagálnak az ilyen témájú megkeresésekre. Ennek hatékony megoldását jelentheti, ha az IT rendszerek tervezésekor már foglalkozunk az adatvédelem és az érintettek jogainak érvényesítésével kapcsolatos kérdésekkel. Záró gondolatként megfogalmazta, hogy az adatvédelem részét kell, hogy képezze az írástudásnak, a körülöttünk lévő technikák alkalmazásának.

Következő cikkünkben az európai adatvédelem új elveinek bemutatásával folytatjuk.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .