Nem kívánt arcfelismerés Németországban

Az automatikus arcfelismerés funkciójának kikapcsolására szólította fel a német adatvédelmi biztos a Facebookot, mivel ez sérti az európai uniós előírásokat.

Johannes Caspar, azzal az indokkal szólította fel a Facebookot a német felhasználók fiókjain az arcfelismerő funkció kikapcsolására, hogy az a helyi törvények értelmében jogosulatlan adatgyűjtésnek minősül.

A tengerentúlon már hónapok óta működő szolgáltatás az európai felhasználók számára nyár óta érhető el. A német adatvédelmi biztos álláspontja szerint problémás az, hogy egy magáncég saját adatbázist készít a felhasználók arcáról. Az így létrejött adatbázis akár arra is felhasználható, hogy az utcán ismeretlen embereket beazonosítsanak segítségével.

Az adatvédelmi biztos a felhasználókról eddig begyűjtött biometrikai információk megsemmisítésére kötelezte a Facebookot.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Facebook megsértette a helyi előírásokat, akár háromszázezer eurós, vagyis több mint nyolcvanmillió forintnak megfelelő büntetés is kiszabható.

A Facebook álláspontja szerint a vitatott funkció a felhasználók kényelmét szolgálja. Az arcfelismerés nem automatikusan történik, hiszen a Facebook mindössze felkínálja az arcokhoz kapcsolódó neveket, és azok használatát a felhasználóknak maguknak kell jóváhagyniuk. A felhasználók a személyes adatokat érintő biztonsági beállítások között letilthatják azt, hogy ismerőseik bejelöljék őket a közösségi hálóra feltöltött képeken.

Az Európai Unió tagországainak adatvédelmi biztosait tömörítő 29-es munkacsoport is vizsgálatot indított a Facebook arcfelismerő szolgáltatásával kapcsolatosan.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .