Facebook vs. Európa?

Több feljelentés érkezett a legnépszerűbb közösségi portál ellen az ír adatvédelmi felügyelethez az európai adatvédelmi jog sorozatos megsértése miatt.

A közösségi honlapot gyakran érik bírálatok adatkezelési gyakorlata miatt, és mert nem védi megfelelően a regisztrált tagok személyes adatait. A feljelentők egyik – talán legfontosabb – érve, hogy az amerikai és a kanadai regisztrált tagokon kívül az összes regisztráló tag, a felhasználási és így az adatvédelmi szerződést nem a Facebook kaliforniai központjával köti meg, hanem a portál írországi bejegyzésű leányvállalatával.

Az európai leányvállalat Írországban bejegyzett cégként köteles lenne az ír és az európai adatvédelmi előírásokat követni és betartani.

Az írországi adatvédelmi felügyeletnél tett feljelentéseket megelőzően a jogászok többnyire csak panaszokat gyűjtöttek össze és próbáltak egyezkedni az amerikai központtal. Ha az ír adatvédelmi felügyelet eljárást indít és annak eredményeként s közösségi oldalt elmarasztaló döntés születik, a Facebook nem adhatná harmadik félnek tovább elemezésekre vagy reklámcélokra a regisztrált tagok személyes adatait.

Az egyik legjelentősebb probléma abból származik, hogy a Facebook valamennyi adatát amerikai szervereken tárolja, így azokhoz a helyi hatóságok bármikor hozzáférhetnek és nem lehet gyakorolni az egyik legfontosabb garanciális jogot, azt, hogy adott esetben valóban megtörténik-e az egyes személyek adatainak törlése.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .