A FBI ellenőrzi a Facebook és a Google forgalmát?

Az Egyesült Államokban olyan törvénytervezet előkésztése zajlik, mely lehetővé tenné a nagy adatforgalmat lebonyolító online vállalkozások (mint például a Facebook és a Google) felületén zajló internetes kommunikációhoz a hatóságok hozzáférését.

A törvénytervezet lehetővé tenné, hogy büntetést szabjanak ki azokra a cégekre, melyek nem teszik lehetővé a felületükön zajló online kommunikáció megfigyelését bírósági döntés ellenére sem. A törvénytervezet megszületésének indoka, hogy jelenleg a szövetségi nyomozóiroda (FBI) nem tudja az internetes üzenetváltásokat nyomon követni, mivel nem vállalta a konfrontációt e vállalkozásokkal. A jogszabály-tervezet szerint több tízezer dolláros büntetést kell fizetniük azoknak a cégeknek, melyek a bíróság által elrendelt megfigyelést nem engedélyezik. További nyomásgyakorlásra ad lehetőséget, hogy a bírság kilencven nap elteltével megduplázódik. A telekommunikációs társaságoknak az 1994-es bűnüldöző szervekkel való együttműködésről szóló törvény alapján kialakította szolgáltatásai megfigyelésének műszaki lehetőségét, azonban több jelentős forgalmat lebonyolító szolgáltató nem tartozik e törvény hatálya alá. További nehézséget jelent, hogy az üzenetváltások biztonságossága érdekében sok szolgáltató kódolja azokat. A fentiek miatt a törvény-tervezet az együttműködésről szóló törvény hatályát kiterjesztené a számítógépek közötti, központi szerver nélkül történő kommunikációra is.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .