Kémkedhet utánunk az okostévénk

A televízióadók kielemzik az internet-hozzáféréssel rendelkező készüléktulajdonosok szokásait – mutattak rá a Darmstadti Műszaki Egyetem informatikusai. Aggodalomra adhat okot, hogy minderről semmit sem tudnak a nézők.

Az egyetem munkatársai biztonsági szempontokból vizsgálták meg az okostévéket és a műsorszórókat. Sok televízióadó kínál interaktív kiegészítő funkciókat a műsorra előfizetőknek. Mindezt az Európában már több országban működő Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) teszi lehetővé, amely nem más, mint egy egyszerű, HTML-kódon alapuló alkalmazásplatform. A HbbTV többek között információkat közöl az éppen elérhető műsorokról vagy éppen egy sorozat következő részéről.

A kutatók szerint a probléma az, hogy a nézők nem tudhatják, hogy a készülékük már a csatorna kiválasztásakor kommunikál a tévéadó szerverével. Ráadásul a fogyasztói adatok anélkül továbbítódnak, hogy a néző a HbbTV funkciót aktiválta volna. Az ilyen módon történő adatszerzés már önmagában is aggályosnak minősíthető, azonban további problémát jelent, ha a televíziós társaságok ezeket az adatokat harmadik félnek, például a Google Analytics rendszerének is átadják, akik azután részletes felhasználói elemzést végeznek. Az elemzéssel nyert információk segítségével a televízióadók azután felmérhetik a regionális tévézési szokásokat és nagyban hozzájárulhatnak a személyre szabott reklámok elterjedéséhez.

Kívánatos lenne, hogy a televízióadók és a gyártók a lehető leghamarabb egyezzenek meg egy konkrét adatvédelmi szabványról. Fontos kitétel, hogy adatátvitel csak a HbbTV-funkció készüléktulajdonos általi aktiválása után történjen.

A felhasználói elemzések önmagukban nem károsak, feltéve, hogy az embereket tájékoztatják a céljukról és az a hozzájárulásukkal történik. A gond az, hogy jelenleg a felhasználóknak csupán az a választási lehetőségük van, hogy lekapcsolják a televízión elérhető szolgáltatásokat, elveszítve így a HbbTV nyújtotta új funkciókat.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .