Átalakul a világháló?

Az utóbbi hónapokban kirobbant lehallgatási botrány eredményeként a világháló jelentős átalakítására lehet szükség.

 

A napvilágra került internetes lehallgatási botrány miatt át kellene tervezni a világhálón működő biztonsági szolgáltatásokat, vélik vezető internetes szakértők. A világhálón használt biztonsági szolgáltatásokat azért kell átalakítani, mert kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a legfontosabb titkosításokat képes megkerülni különböző biztonsági réseken keresztül.

A jelenleg alkalmazott biztonsági megoldások felváltása nem lesz könnyű, mivel ezek a technológiák honlapok millióin megtalálhatók.

Az internet működésével foglalkozó, azt felügyelő csoport vezetője szerint arra kell koncentrálni, hogy a jövőben az alapszintű internetes kommunikáció titkosított formában továbbítódjon a világhálón. Fontos feladat továbbá a széles körben használt https szabvány megerősítése biztonsági szempontból, hogy az alkalmas legyen az adatok titkosságának megőrzésére. A korábbi tapasztalatokból kiindulva az új védelmi protokollokat a nulláról indulva, kormányzati közreműködés nélkül kell fejleszteni.

Egyes szakértők kétségbe vonják ugyanakkor, hogy az NSA a legbiztonságosabb titkosításokat is képes kijátszani.

Régóta heves vita folyik arról, hogy az internetes kommunikációt inkább védeni, vagy lehallgatni kell. Ezek a viták eddig inkább az adatvédelem irányába lendítették a mérleg nyelvét, azonban a titkosítás elterjesztésének gyakran képezte akadályát, hogy néhány – az iparág fontos szereplőjének tekinthető – cég jobban tudta érvényesíteni érdekeit a felhasználóknál.

További nehézséget jelent, hogy a kriptográfiával foglalkozó szakemberek jelentős része az NSA-nak dolgozik, ezért nem könnyű olyan független szakértőket találni, akik a megfelelő szintű szintű szabvány kidolgozására képesek.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .