Késik az új adatvédelmi szabályozás az EU-ban

Elakadt az új adatvédelmi szabályozásról folyó vita az Európai Unióban. Kicsi az esélye annak, hogy még ebben a ciklusban, azaz jövő májusi európai parlamenti választások előtt, előrelépés szülessen az ügyben.

 Az uniós országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán sem sikerült előre mordulni az adatvédelmi szabályozás ügyében. Az európai adatvédelem kérdésében Magyarország kezdettől fogva vitában áll az Európai Bizottsággal, amely az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye. „Szerintünk a rendelet, mint szabályozási mód nem megfelelően rugalmas. Az európai szinten is magas színvonalú magyar adatvédelmi szabályozás minőségét leronthatja, ha az európai átlaghoz akarjuk igazítani rendelet formájában az európai adatvédelem szintjét” – mondta Navracsics Tibor. A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette, hogy Magyarország szerint a szabályozásnak nem uniós rendelet, hanem irányelv formáját kellene öltenie.

Viviane Redinget, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke szerint az adatvédelmi szabályozási vita „lefagyott”. Több ország – köztük Magyarország – nem kíván engedni abból a követelményből, hogy az adatvédelmi szabályozás minőségének megőrzése mellett az adatvédelmi előírások, feltételek ne jelentsenek többletterhet a kis- és középvállalkozásoknak.

Az elhúzódó vita nem szolgálja az adatvédelem európai szintű erősödését, egységessé válását.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .