Adatvédelmi konferencia I.

Január 28-án tartotta a NAIH a belső adatvédelmi felelősök IV. konferenciáját a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A konferencia köszöntőjét Dr. Péterfalvi Attila a NAIH elnöke tartotta, aki beszámolt a hatóság 2013. évi tevékenységéről. beszédéből kiderült, hogy a Hatóság ügyeinek száma enyhe emelkedést mutat. 72 hatóság ügy zárult határozattal, melyekben már adatbiztonsági ügyek is vannak.
44 esetben szabott ki bírságot a hatóság, 46.950.000 Ft értékben, melyekből 17 esetben és 2.650.000 Ft értékben állami vagy önkormányzati adatkezelő volt érintett. A NAIH 11 határozatból lett bírósági ügy, ebből 7 került elutasításra, egyben új eljárásra kötelezte a bíróság a hatóságot, 3 pedig még folyamatban van.

Kulcs a net világához!
Az első előadásban Péterfalvi Attila a NAIH gyermekvédelmi projektjét mutatta be. A projekttel – melynek része volt a társkereső oldalak vizsgálata – a 10-16 éves korosztályt célozták meg. A vizsgálat eredményeképpen 22 társkereső oldalon 7500 fiatalkorú regisztrálót találtak. A fiatalkorúak adatainak törlését jogellenes adatkezelés miatt elrendelte a hatóság.

A következőkben Dr. Árvay Viktor audit csoportvezető mutatta be a hatóság adatvédelmi auditját és számolt be az első év tapasztalatairól. Az előadásban elhangzott, hogy ugyan akár egy tervezett adatkezelés is auditálható, de információszabadsággal kapcsolatos igényeket nem fogad be a hatóság. Ha a hatóság az audit során hiányosságokat, jogellenes adatkezeléseket tapasztal, azok pótlására, megszüntetésére szólítja fel az adatkezelőt. Ha az adatkezelő nem együttműködő hatósági eljárás indul ellene. Hatósági eljárás esetén az audit felfüggesztődik.

A konferencia további előadásairól következő posztunkban számolunk be.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .