Bocsánatkérés a korábbi adatvédelmi biztostól

Trócsányi László igazságügyi miniszter közleményben kért elnézést és fejezte ki sajnálatát Jóri András korábbi adatvédelmi biztos 2012-es elmozdítása miatt.

Az adatvédelmi biztos pozíciójának megszüntetésével kapcsolatban az Európai Unió luxmeburgi bírósága kimondta, hogy ezzel Magyarország megsértette az uniós jogot.

A magyar Országgyűlés 2012. január elsejei hatállyal elfogadta az új adatvédelmi törvényt, mely az adatvédelmi biztosi tisztség helyett létrehozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Az adatvédelmi biztosnak így megbízatási idejének lejárta, 2014 szeptembere előtt távoznia kellett tisztségéből. A hatóság élére az adatvédelmi biztosi pozíciót korábban betöltő Péterfalvi Attilát nevezték ki. Az adatvédelmi biztos tisztségnek az azt betöltő személy megbízatásának lejárta előtti megszüntetése miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon Magyarország ellen.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának megállapítása szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, mert idő előtt megszüntette az adatvédelmi biztos megbízatását. Az ítélet indoklása szerint a személyes adatok védelméért felelős hatóságok függetlensége megköveteli, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az adatvédelmi hatóságok megbízatásának időtartamát.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .