Adatvédelmi törvény az Egyesült Államokban

Az USA kormányának szándéka, hogy javítson a személyes adatok védelmén az Egyesült Államokban, ezért egy adatvédelmi törvény kidolgozása is szerepel tervei között.

Az amerikai gazdasági minisztérium államtitkára felvetette, hogy a felhasználók magánszférájának internetes védelmének érdekében elkerülhetetlen egy adatvédelmi törvény kidolgozása és elfogadása, annál is inkább, mert mind több panasz érkezik az online szolgáltatók tömeges adatgyűjtéseit, profilalkotásait érintően. A privátszféra további gyengülésének megállítására egy olyan törvényre van szükség, amely a hatékony jogérvényesítés eszközeivel biztosítani képes az emberek személyes adataikhoz fűződő jogait.

Az amerikai Szenátus gazdasági bizottságának elnöke nyilatkozatában szintén a kezdeményezés mellé állt. Felvetésében kifejtette, hogy a magánszféra megőrzésének érdekében az online területen vívott háborút a felhasználók az állam hathatós közreműködése, segítsége nélkül elveszítik. Véleménye szerint az internetes piac szereplői által szorgalmazott önszabályozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért az állami szintű szabályozás eszközéhez kell nyúlni.

Adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan az a helyzet, melyben a személyes adatok gyűjtői, felhasználói írják elő az amerikai állampolgároknak magánszférájuk határait.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) korábbi álláspontjának megfelelően a beépített adatvédelem fontosságát hangsúlyozta. A Bizottság javasolta egy lista létrehozását, amelyre azon felhasználók iratkozhatnak fel, akik megtiltják, hogy internetezési szokásaikat, online magatartásukat kielemezzék, és ezen elemzés felhasználásával részükre személyre szabott reklámokat kínáljanak. A lista alkalmazásával nőne az embereknek internet iránti bizalma, így bővülhetne az online kereskedelem és az online pénzügyi szolgáltatások piaca.

Az amerikai adatvédelmi szakértők szerint a felhasználók az erősebb kontrollal, pontosabb betekintést szeretnének abba, hogy személyes adataikat kik, hol és milyen céllal használják fel. Általános érvénnyel megállapítható, hogy a hatékony adatvédelmi gyakorlat kialakításának érdekében, mind technikai, mind jogi eszközök alkalmazására szükség van.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .