Francia bírság a Google-nak

A Francia Adatvédelmi Bizottság 100.000 eurós pénzbírságot szabott ki a a SreetView szolgáltatást üzemeltető amerikai cégre, mert kiderült, hogy utcákról való felvételek készítésén túl a vezeték nélküli hálózatokról is gyűjtött adatokat.

A Bizottság vizsgálata a Google WLAN-adatgyűjtései gyakorlatát tavaly májusban nyilvánosság elé táró dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos felfedezését követően indult. A vizsgálat során kiderült, hogy a Google francia utcákat fényképező járművei a közterületek és házak megörökítésén kívül, az elérhető WLAN-hálózatokat és az azokon folyó adatforgalmat is rögzítették. Így a projekt három éve alatt a bejárt útvonalakról számos személyes adatot (többek között e-maileket, címeket, banki hozzáféréseket jelszavakat) gyűjthetett össze is a Google a felhasználók tudomása nélkül.

Az eljárás során a Google átadta az általa begyűjtött és rögzített adatokat, melyekről kiderült, hogy segítségükkel nem csak valakinek a személyazonossága állapítható meg könnyedén, hanem az is, hogy mik a szokásai milyen irányultságú az érdeklődése, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe rendszeresen.

A Francia Adatvédelmi Bizottság bizonyítottnak látta a jogsértéseket, mivel a cég nem kért engedélyt az érintett személyektől adataik rögzítésére, felhasználására, ezért pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Google-t.

A Google azon védekezése, hogy az adatok rögzítése nem szándékosan, csak véletlenül történt nem szolgáltathatott alapot egy elnéző, mindössze figyelmeztetést tartalmazó bizottsági döntéshez. A Google így ígéretett tett arra, hogy minden kérdéses rögzített információt, adatot törölni fog rendszereiből.

A StreetView szolgáltatással kapcsolatosan nem ez az első adatvédelmi kifogás, hiszen az adatkezelések tisztázatlansága miatt több ország, így hazánk sem engedélyezte a fényképezést végző autók munkáját.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .