Az adattárolási irányelv felülvizsgálata

Elkészült és az Európai Bizottság elfogadta azt a jelentést, amely az adatmegőrzési irányelv 2006-os elfogadása óta eltelt idő tapasztalatait összegzi. Megállapításra került, hogy a távközlési adatok megőrzése hasznos lehet a biztonság védelmében, mivel segítséget jelenthetnek felderítéséhez. Az irányelv átültetése, tagállamokban való érvényesülése azonban nem volt zökkenőmentes, sőt az együttműködést nehezíti, hogy a mai napig vannak különbségek.

Az irányelv önmagában nem képes biztosítani, hogy a távközlési adatok megőrzése és felhasználása a magánélethez való jog és a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával történjen, ezért néhány tagállam bírósága hatályon kívül helyezte az irányelv átültetéséről szóló jogszabályt, így szükséges a jelenlegi jogi keret felülvizsgálata.

Az irányelv értékelése rámutatott hogy, milyen fontos szerepet kapnak a megőrzött adatok az igazságszolgáltatásban és a bűnüldözésben, napvilágra került azonban több hiányosság is, és egyértelművé vált, hogy a kérdést illetően még a jelenleginél is arányosabb és egységesebb megközelítésre van szükség az Unión belül. Szükséges annak egyértelmű meghatározása, hogy az adatokhoz kik, milyen célból, milyen feltételekkel és milyen garanciák mellett férhetnek hozzá.

Az értékelés kitér arra is, hogy a tagállamok többségének véleménye szerint a bűnüldözés, a sértettek védelme és a büntetőjogi igazságügyi együttműködések terén továbbra is szükség van az adatmegőrzésre vonatkozó uniós rendelkezésekre. Azonban a tagállamok között eltérés mutatkozik abban, hogy milyen módon alkalmazzák a gyakorlatban az irányelvet. Az adatok megőrzési ideje például hat hónap és két év között változik, de jelentős különbségek tapasztalhatók az adatokhoz való hozzáférések és azok felhasználásának céljait tekintve is.

Az irányelv szerinti adatmegőrzés a magánélethez való jogot jelentősen korlátozza, így fennáll az adatokkal való visszaélés veszélye, ezért szükséges bizonyos biztonsági intézkedések életbe léptetése, melyek érdekében a Bizottság az adatok megőrzésére, hozzáférhetőségére és felhasználására vonatkozó szigorúbb szabályozás kidolgozását tervezi.

A jelentés alapján a Bizottság javaslatot készít az irányelv módosítására és egyeztetéseket kezdeményez a bűnüldöző hatóságokkal, az igazságügyi és adatvédelmi hatóságokkal, az ipari szereplőkkel és civil társadalom képviselőivel, a jogi keret megújításának érdekében.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .