További aggályok a nyomkövető okostelefonok miatt

Mint korábbi cikkünkben írtuk, egyes telefonok rögzítik és tárolják a földrajzi pozícióikat, melyek alapján a készülék tulajdonosának mozgása, szokásai rekonstruálhatók. Az egyik legnépszerűbb okostelefon gyártója, az Apple most Németországban is magyarázkodásra kényszerül adattárolási és adatgyűjtési gyakorlata miatt.

A probléma már a tavalyi évben felmerült, amikor a német kormány tájékoztatást kért az amerikai óriáscég telefonjain megvalósított adatkezelési gyakorlatáról.

Az Apple válaszában tavaly nyári válaszában úgy tájékoztatta a német kormányt, hogy a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó információkat kizárólag az ő beleegyezésükkel fogják tárolni. A néhány hónappal később kipattanó botrány azonban felfedte, hogy a valós helyzet nem felel meg a tájékoztatásban adottaknak, így a német hivatalos szervek okkal érezhetik becsapva magukat.

A nyomon követésekkel kapcsolatos bírálatokra adott válaszában a gyártó azt állította, hogy a készülékek nem tárolják a földrajzi pozíciót, mindössze egyszerű szoftverproblémáról van szó.

Az időközben kiderült adatrögzítés és tárolás miatt a német kormány arra szólította fel a gyártót, hogy hozza nyilvánosságra, milyen módon kívánja a hasonló hibákat a jövőben kiküszöbölni, valamint engedjen betekintést adatkezelési gyakorlatába.

Az eset rávilágított arra, hogy milyen jelentős szerepe lehet személyes adataink védelme szempontjából egy hatékony állami szabályozásnak, hiszen a felhasználóknak különböző szolgáltatásokat nyújtó magáncégek természetesen saját üzleti érdekeiket helyezik előtérbe az általuk – akár akaratukon kívül – kezelt adatok védelmével szemben.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .