GPS koordináták mint személyes adatok

Az amerikai The Wall Street Journal értesülései szerint az Unió adatvédelmi biztosainak kezdeményezésére jelentős átalakulás előtt állhat az európai adatvédelmi szabályozás.

A tengerentúli óriáscégeket érintő adatkezelési és adattovábbítási botrányok nem maradtak az európai adatvédők körében sem megválaszolatlanul. Mivel az érintett cégek csak késve és akkor sem igazán érdemben reagáltak, válaszaik nem nyugtatták meg az Uniós szakembereket. Az európai adatvédelmi biztosokat tömörítő 29es munkacsoport ezért egy olyan ajánlás előkészítésén dolgozik, mely alapján a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó úgynevezett geolokációs adatokat, így a GPS koordinátákat, a személyes adatokat megillető védelemben kellene részesíteni.

A tervezett ajánlás szerint a geolokációs adatok további felhasználása nem történhetne meg az érintett ügyfél engedélye, beleegyezése nélkül. Fontos része lenne a szabályozásnak, hogy a fenti adatok kizárólag az érintett utólagos azonosíthatóságát kizáró módon kerülhessenek tárolásra. Az ajánlás kitér majd arra is, hogy az adatok tekintetében az adatvédelmi biztosok szükségesnek látják egy végső adattörlési határidő meghatározását, melynek elteltével azon érintettek adatait is törölni kellene, akik engedélyezték azok felhasználását.

Az ajánlás fenti formában Uniós jogba történő kerülése, merőben változtatná meg a helymeghatározási adatokat kezelő cégek, szolgáltatások helyzetét, hiszen az adatok így még forgalommérési célra sem felhasználhatóak. Az amerikai lap értesülései szerint a 29-es munkacsoport néhány héten belül megjelenteti az ajánlását, mely ezután az Európai Bizottság és az Európai Parlament elé kerülhet.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .