Adatokat szivárogtat az elektromos autó

Egy biztonságtechnikával foglalkozó amerikai blogger kiderítette, hogy a Nissan LEAF a tulajdonosok akarata és tudta nélkül az autó használatával kapcsolatos adatokat továbbít. Az adattovábbítás címzettje azonban nem az autó gyártója, hanem olyan szerverek, melyekre az autó RSS olvasójával a tulajdonos feliratkozott.

Az autóba telepített Carwings elnevezésű szolgáltatás funkciója az, hogy műholdas kapcsolaton keresztül megossza az autóval és az annak használatával, állapotával kapcsolatos adatokat a Nissan szervereivel. Ezek az adatok az akkumulátorok töltöttségi szintjére, a sebességre, a fogyasztásra, az útvonalra, a klímaberendezés beállításaira vagy éppen a pontos földrajzi helyzetre vonatkoznak. A megkapott adatok alapján, azok elemzése után a Nissan programja tippeket ad a gazdaságosabb üzemeltetésre, a fogyasztás csökkentésére, a hatótáv növelésére.

A gond azonban az, hogy ezeket az adatokat minden olyan szerver megkapja egyszerű szöveg formátumban, amelyek RSS-ére az autó vezetője feliratkozott. A hibát felfedező blogger szerint valószínű, hogy a weblapok, szolgáltatók többsége nem is tud róla, hogy milyen adatokat kapott. Jelenleg nem lehet megakadályozni vagy megszakítani az autó adattovábbítását, erre csak egy szoftverfrissítés során kerülhet sor. Pillanatnyi megoldást jelenthet, ha valamennyi feed törlésre kerül az autó rendszeréből.

A továbbított adatok alapján az autó vezetőjéről, meglehetősen pontos profil állítható össze, melynek segítségével akár célzott reklámok is továbbíthatók számára mivel tudható, hogy mikor merre jár, mi az úti célja.

Az autó bemutatása óta már a második szoftveres jellegű problémával kell szembenéznie a gyártónak, hiszen a LEAF-et nemrég egy programhiba miatt hívták vissza.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .