Arcfelismerés adatvédelmi kérdésekkel

A Facebook június 7-én az európai felhasználóinak is elérhetővé tette a közösségi oldal arcfelismerő funkcióját. A szolgáltatás máris sok vitát váltott ki és az európai hatóságok már el is indították vizsgálataikat.

A Tag Suggestions nevű arcfelismerési funkció a közösségi oldalra feltöltött fényképeken használható. Az arcfelismerés az egyes felhasználók arcához kötődő biometriai adatok kiértékelésének segítségével a közösségi portálon található fényképeken feltünteti, hogy azon ki látható ha az illető szintén Facebook tag, és azt, hogy a kép feltöltőjével megjelölték-e egymást ismerősként. Az érintettek hozzájárulása, vagy bármilyen engedélyezési művelete nélkül, automatikusan működő Tag Suggestions mindezidáig kizárólag a tengerentúlon volt elérhető.

A szolgáltatást fél éve vezették be az Egyesült Államokban is érték bíráltatok, amiért annak bevezetését nem előzte meg annak részletes ismertetése. A vezető közösségi oldal az USA-ban eredményesen védekezett azzal, hogy a kérdéses szolgáltatása utólag letiltható. A mostani európai bevezetés során a legjelentősebb tiltakozást a fényképeken szereplők neveinek automatikus feltüntetése váltotta ki.

Az európai adatvédelmi biztosokat tömörítő 29-es munkacsoport bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. A luxemburgi adatvédelmi biztos közölte, hogy az emberek képeken való megjelölésére csak előzetes beleegyezés után kerülhetne sor, így ezt a funkciót nem lehet alapértelmezettként aktiválni. A német adatvédelmi biztos szerint az arcfelismerő technikával egy teljesen új szintre helyeződött az adatok kielemzése.

AFacebook tudomásul vette a jogvédők felvetéseit és az illetékeseknek további információkat fognak elérhetővé tenni a Tag Suggestions funkcióval kapcsolatban.

Az arcfelismerési szolgáltatás bevezetésével kapcsolatos ügy különösen időszerű, mivel az Európai Bizottság várhatóan a második fél évben nyújtja be az 1995-ben elfogadott vonatkozó jogszabályok módosítását, amely figyelembe veszi az internet és az új technológiák fejlődését.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .