Jogsértő a távközlési adattárolási irányelv

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos jelentése szerint a távközlési adattárolási irányelv sérti a magánélethez és az adatvédelemhez fűződő jogokat.

Az Európai Parlament és a Tanács 2006/24/EK irányelvével kapcsolatosan elkészített adatvédelmi biztosi jelentésében elmarasztalón nyilatkozott. Mint az a jelentésből is kiderül az elmúlt években nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az irányelv alkalmazására a jelenlegi formájában feltétlenül szükség van. Az irányelv további problémája, hogy szabályozása túl tág teret enged az egyes tagállamoknak, így egyedi döntési kompetenciába került, hogy az egyes országok mennyi ideig és milyen telekommunikációs információkat tárolnak el.

Az európai adatvédelmi biztos közleményében kifejtette, hogy az irányelv alapján összegyűjtött adatok sem mennyiségükben, sem minőségükben nem megfelelőek ahhoz, hogy azt lehessen mondani, a távközlési adattárolás pozitív eredménnyel zárult. Emiatt a nem egyértelmű eredmény miatt javasolja Peter Hustinx, hogy ki kell alakítani olyan szabályozást. Az európai adatvédelmi biztos éppen ezért azt javasolta olyan szabályozás kialakítását, melyből egyértelműen kitűnik, hogy melyek azok a távközlési adatok, amelyek tárolása feltétlenül szükséges, valamint hogy azokhoz kik és milyen célból férhetnek hozzá.

Mint azt már korábbi bejegyzésünkben is írtuk, az Unió a szaporodó kritikák és egy korábbi értékelés alapján már hetekkel ezelőtt a távközlési adattárolási irányelv felülvizsgálata mellett döntött. Az új szabályozás kidolgozása során figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ne sértse meg az emberek magánélethez fűződő jogát.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .