Németország szabályozná a közösségi portálokat

A német Szövetségi Tanács erősítené az online adatvédelmet és ezért szigorú szabályozást vezetne be, mely szerint a 16 év alattiak csak komoly korlátozásokkal használhatnák a közösségi oldalakat.

A tervezet elfogadása esetén a jövőben a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi oldalt nem használhatnák szabadon a 16 évesnél fiatalabb felhasználók, ugyanis profiljukban a legmagasabb szintűre állítanék be az adatvédelmet, melyen 16 éves koruk eléréséig nem is változtathatnának.

A szigorú szabályozás indoka, hogy az internetezők gyakran nem mérik fel, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk és vakon megbíznak ezekben a szolgáltatásokban. A tervezet még azt is előírná, hogy minden felhasználónak az oldalra való belépés előtt fel kell hívni a figyelmét a személyiséglopás és az adatokkal való visszaélés lehetséges következményeire.

Fontos eleme a tervezett szabályozásnak, hogy minden adatot és tartalmat törölhetővé vagy felismerhetetlenné kell tenni. Az Európai Unió irányelvének megfelelően a cookie-k tárolására is csak az érintett előzetes hozzájárulásával kerülhetne sor.

A szigorú szabályozás hátterében valószínűleg az egyre komolyabb anyagi károkkal járó Facebook-partik Németországban tapasztalható elterjedése áll. Érdekes eredményt mutat egy nemrégiben készített felmérés, melyből kiderül, hogy a felnőtt felhasználók is a gyerekekhez hasonlóan gondatlanok a Facebookon. A fiatalok ugyanis nem azért osztanak meg magukról több személyes adatot mert óvatlanabbak lennének, hanem pusztán azért, mert több időt töltenek a közösségi hálón.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .