Újabb kifogásolható Facebook adatgyűjtés

A Europe vs. Facebook nevű szervezet augusztusi, az adatok végleges törlését érintő panasza után újabb kifogásolható gyakorlatot talált a Facebook működésében. Az osztrák civil szervezet most ún. „árnyékprofilok” létrehozása miatt támadja a legnagyobb közösségi oldalt. Véleményük szerint a Facebook a csatlakozott tagjain kívül azokról az emberekről is adatbázist épít, akik nem regisztráltak a szolgáltatásra.

A közösségi oldal több szolgáltatásával is arra ösztönzi felhasználóit, hogy a velük kapcsolatban állók (rokonok, ismerősök, kollégák) személyes adatait, neveket, e-mail címeiket, telefonszámokat töltsenek fel a Facebook hálózatába például e-mail fiókok importálása során. Az így megismert adatok felhasználásával a Facebook adatbázist építhet ki olyan emberekről is, akik soha nem is regisztráltak az oldalra.

A Facebook tagadja a vádakat, szóvivője szerint az oldalon mindössze arra adnak lehetőséget, hogy a felhasználók ismerőseiket meghívják a közösségi szolgáltatásba.

A közösségi oldal az európai felhasználókat egy írországi bejegyzésű leányvállalata által működtetett szerverközpontból szolgálja ki, így nem bújhat ki a szigorú európai adatvédelmi előírások alól. Az ír adatvédelmi biztos szóvivője kijelentette, hogy a Facebook európai adatközpontjánál széles körű vizsgálatot kerül lefolytatásra.

Nem ez az első adatvédelmi kifogás a vezető közösségi oldal gyakorlatát illetően, elég csak a felhasználók nyomon követésére, vagy a már említett adattörlési panaszra hivatkozni. Sok adatvédő abban bízik, hogy a Facebook az ír adatvédelmi biztos átfogó vizsgálatának eredményeképpen az európai jognak megfelelően módosítja felhasználói adatainak kezelését.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .