Javaslat az új európai szabályozásról

Az Európai Bizottság új javaslatával feledékennyé tenné az internetet. A javaslat értelmében a felhasználók bármely számukra kínos információt töröltethetnének az internetről, kivéve azokat, amelyek elérhetőségéhez közérdek fűződik.

A felejtés jogának érvényesülése biztosíthatná az interneten, hogy ne óriáscégek, hanem a felhasználók rendelkezhessenek saját adataik felett. Az interneten tárolt adatok törlését a javaslat szerint csak akkor tagadhatnák meg a tartalomszolgáltatók, ha azok elérhetőségéhez fontos közérdek fűződik.

A cél az egyének információs önrendelkezési jogának a lehető legszélesebb körben történő kiterjesztése, azonban nem felejthetjük el, hogy a technikai megvalósítás még nem kidolgozott.

Új és fontos eleme a javaslatnak, hogy az európai cégeknek egy napon belül értesíteniük kell a helyi hatóságokat és ügyfeleiket. E megoldással megakadályozható lenne, hogy a cégek elhallgassák a jelentős presztízsveszteséggel járó eseteket.

A javaslat szerint a jövőben egy szolgáltatás igénybevétele esetén nem elegendő annak feltételezése, hogy a felhasználó hozzájárult adatai kezeléséhez, hanem a szolgáltatóknak a megfelelő tájékoztatás után az érintett engedélyét kell kérniük.

A tervezet szerint az új adatvédelmi szabályozás az európai vállalatokon kívül a harmadik országbeli székhellyel rendelkező, de európai felhasználókat kiszolgáló cégekre (Google, Facebook) nézve is kötelező érvényű lesz.

Becslések szerint az egységes európai adatvédelmi szabályok kidolgozásával évente több mint 2 milliárd eurónyi adminisztrációs költséget takaríthatnak meg az európai vállalatok.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .