Módosult a közzétételi listákról szóló IHM rendelet

2012. augusztus 16. hatállyal módosult a 2005. évi XC. törvény törvényhez kiadott IHM rendelet. A rendelet 2 új melléklettel bővült, ezzel megváltozott a közadatok közzétételével kapcsolatos tagolás, és a közzétételi egységek.

 

Mivel a 18/2005. (XII. 27.) IHM rendelet hatálya a január 1-jétől hatályát vesztett korábbi elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényhez volt kötve, a módosítás szükséges technikai jellegű intézkedéseket is tartalmaz (1. §).

 Nem változott az a rendelkezés, mely előírja, hogy a közfeladatot ellátó szerv honlapjának nyitóoldalán “Közérdekű adatok” elnevezésű hivatkozás alatt kell közzétenni a közérdekű adatokat. Változást jelent viszont annak előírása, hogy el kell helyezni az egységes közadatkereső rendszerre, a központi elektronikus jegyzékre mutató hivatkozást is.

 További újdonság, hogy a korábbi rendelkezésektől eltérően az adott szerv vonatkozásában értelmezhetetlen közzétételi egységeket is fel kell tüntetni, azonban a pontos tájékoztatás érdekében jelezni kell, hogy az adott közérdekű adat a szervnél nem áll rendelkezésre.

 Az új szabályok tehát nem engedik meg, hogy a közzétételre kötelezettek a rendelt mellékletei által előírt struktúrától eltérjenek.

 Újdonság, hogy a közzétételi jegyzék kiegészült az 1.7. Költségvetési szervek című ponttal

 A 2. melléklet talán egyik legfontosabb módosítása, hogy a továbbiakban nem felel meg a törvény követelményének a honlapon csak egy elektronikus levelezési űrlap közzététele, hanem a központi elektronikus levélcímeket a közvetlen elérés biztosításával kell feltüntetni.

A rendelet további változásai érintik az adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot, illetve a közérdekű adatok felhasználására, hasznosítására vonatkozó általános szerződési feltételek közzétételét is.

 Fontos, hogy nem elegendő a foglalkoztatottak számának közzététele, hanem a személyes juttatásokra vonatkozó összesített adatokat is a honlapon kell elérhetővé tenni.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .