Adatvédelmi aggályok a Google-nál

Uniós adatvédelmi szakemberek többhavi vizsgálódást követően megállapították, hogy miben jogsértő a Google adatvédelmi szabályozása, és változtatásokat követelnek. A Google az idén nyáron egységesítette adatvédelmi irányelveit, amelyekből korábban szolgáltatásonként külön példányok léteztek. Az EU többféle vizsgálatot is folytat az amerikai vállalat európai tevékenységeihez kapcsolódóan, ezek egyike, a Google globálisan is bevezetett új adatvédelmi rendelkezéseinek is elemezése. A francia adatvédelmi hatóság, a CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) már májusban felhívta a többi tagország figyelmét, hogy a cégóriás új szabályai nem felelnek meg az európai direktíváknak.

A Google adatkezeléseivel szemben legfontosabb kifogásként az említhető meg, hogy a szolgáltatáskoncentráció következtében az amerikai vállalat a személyes adatokat a korábbinál hatékonyabban, több területen használja fel. A cég válasza szerint a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett, az információgyűjtést (és rendszerezést) a szolgáltatások minőségének javítása érdekében végzi.

Az európai adatvédelmi hatóságok álláspontja szerint azonban az adatgyűjtés és az adatok különféle adatbázisokba való rendezése, majd különféle szolgáltatások közötti megosztása jelentősen veszélyezteti a személyes adatok biztonságát, ezért a Google-nak bizonyos gyakorlatain változtatnia kell.

Az adatvédelmi szakemberek 12 pontban fogalmazták meg, hogy milyen változtatásokat követelnek. A szükségesnek tartott változtatások közül az első öt a világos, részletes tájékoztatás követelményét fogalmazza meg a személyes adatok felhasználását illetően. A dokumentum kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a Google egyértelmű tájékoztatást adjon arról a folyamatról, hogy az egyes szolgáltatások hogyan osztják meg egymás között ezeket az adatokat, illetve azt, hogy minden egyes megosztás előtt meg kell kérdezni a felhasználót, hogy akarja-e azt. A kívánt változtatásokkal a személyes adatok átlátható módon történő elkülönített kezelését szeretnék elérni.

A Google adatvédelmi szakértője a következőképpen kommentálta a történteket: „Megkaptuk az adatvédelmi biztosok véleményét, jelenleg értelmezzük a levél tartalmát. Az új adatvédelmi szabályzat lényege, hogy a felhasználók számára jobb szolgáltatásokat, adataik számára pedig továbbra is a legnagyobb biztonságot tudjuk nyújtani. Biztosak vagyunk abban, hogy a Google adatvédelmi elvei és szabályzata megfelelnek az európai jogszabályoknak.”

Kíváncsian várjuk a folytatást.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .