Adatvédelmi botrány egy gimnáziumban

A sajtóban megjelent hírek szerint decemberben a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium vezetősége tájékozódott a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezték az általuk elmondottakat. A szülők elmondása szerint gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e a meghirdetett sztrájkról, buzdítják-e a tanárok őket erre, és szóba kerülnek-e közöttük a keretszámok.

Szabó Máté ombudsman még a sajtóhír megjelenése napján azonnali hatállyal hivatalból indított vizsgálatot és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban történtekről. Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázása érdekében megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatal kormánymegbízottját is. Mint azt a biztos kifejtette, mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan.

 Az ügyben hivatalból indított vizsgálatot Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is, melynek keretében hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést is végrehajtottak a középiskolában. A hatóság az ügyben keletkezett valamennyi dokumentumot áttekintette és a vonatkozó elektronikus dokumentumok zárolását rendelte el. A NAIH előzetesen annyit állapított meg, hogy nem világos milyen eljárás keretében beszélgetett az igazgatónő a diákokkal és a tanárokkal, továbbá milyen szabályok szerint működött együtt az igazgató az intézményfenntartó az ügyben.

 A hatóság decemberi közleménye szerint januárban várható határozat az ügyben.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .