Jöhet a Street View

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke Péterfalvi Attila hétfőn bejelentette, hogy nincs jogi akadálya a Google online térképén elérhető utcakép szolgáltatás (GSV) bevezetésének.

A bejelentés a hétfőn megrendezett belső adatvédelmi felelősök konferenciájának megnyitójában hangzott el. A NAIH elkészítette és eljuttatta a Google magyar leányvállalatának a Street View szolgáltatásával kapcsolatos állásfoglalását. Az adatvédelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy az adatvédelmi szabályok modernizálása biztosít megfelelő környezetet a panorámaképes szolgáltatás bevezetésére. Az állásfoglalás szerint irreális az a korábbi adatvédelmi biztos által megfogalmazott elvárás, hogy az érintetteknek lehetősége legyen arra, hogy már az adatok nyilvánosságra hozatala előtt is tiltakozzanak ingatlanjuknak a nyilvánosságra kerülő képanyagban való szereplése ellen.

Az álláspont kialakítása során az adatvédelmi hatóság a főváros mellett számos nagyváros – többek közt Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Szolnok és Veszprém – vezetőivel konzultált, és a visszajelzések azt mutatták, hogy az önkormányzatok kívánatosnak tartják a GSV szolgáltatás bevezetését.

Fontos biztosítékot jelent, hogy a Google tájékoztatása szerint az arcok és rendszámok automatikus elhomályosítására a képek feldolgozásának első lépésében sor kerül, ezért alapesetben nem sérülhet az emberek magánszférája.

Az állásfoglalás szerint a Google által megjelölt adatkezelési célok (a felvételek alapján a térképszolgáltatásokhoz felhasználandó alapadatbázis kialakítása és a GSV szolgáltatás nyújtása) legitimnek tekinthetők és a magyar adatvédelmi jogi szabályokkal a megfelelő garanciák nyújtása mellett összeegyeztethetőek.

Biztosítani kell az érintettek számára ugyanakkor, hogy könnyen elérhető módon tiltakozhassanak ingatlanjuknak a Street View szolgáltatás keretében nyilvánosságra kerülő képanyagban való szereplése ellen. A tiltakozás beérkezését követően a Google-nak 5 munkanapon belül eleget kell tennie a törlési igénynek. Ilyen speciális eset lehet például egy családi házas övezet, ahol bár az érintettek arca nem látható, a helyszínből adódóan mégis azonosítható kilétük.

A Google autói tavaly az év első negyedévben már végigfotózták az országot, ám az akkori adatgyűjtés célja a Google térkép pontosítása volt, ezért a cég még vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az akkori fotókat felhasználja, vagy az ország egy részét újra kell fényképezni.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .