Változik az európai adatvédelmi szabályozás

Folyamatban van az Európai Unió új adatvédelmi szabályozásának, irányelveinek megalkotása. A legújabb fejlemények szerint szembekerültek a szigorú európai adatvédelmi előírásokat, „hagyományokat” követők, illetve a szabályozásokat megalkotók.

 

Az Európai Parlament (EP) ipari bizottsága a beterjesztett adatvédelmi témájú törvényjavaslatokkal kapcsolatosan csak a közelmúltban több mint kilencszáz módosító javaslatot fogadott el. Sokan úgy vélik, hogy a javaslatok többsége az eredeti tervezet felpuhítását célozza, és ezzel a személyes adatok, a privát szféra védelmét érintő jogfeladás zajlik. Az aggályok megfogalmazói szerint a szabályozás felpuhítása a hátterében az adatvédelem szempontjából megengedőbb Egyesült Államok nyomása, valamint a nagy internetes cégek lobbitevékenysége állhat.

Az európai adatvédelmi szabályozás gyengülésétől tartó aktivisták egy honlapon mutatják be a tervezett módosításokat és az elfogadott változtatásokat. A fogyasztó- és jogvédelmi csoportok által megfogalmazott kifogások szerint az új szabályozás túl nagy teret enged a vállalatoknak a személyes adatok felhasználást illetően, mégpedig úgy, hogy a felhasználókat erről nem is kell értesíteniük, így a korábbi felfogáshoz képest fordított elvet alkalmaznak.

A jelenleg hatályos európai adatvédelmi elvek szerint a személyes adatok kiemelt védettséget élveznek, de ezt a korlátozást oldják a javaslatok, és a jövőben az adatkezelőknek nagyobb szabadsága lenne. Most a felhasználó beleegyezésére van szükség az adatok felhasználásához, az új szabályozás értelmében azonban a beleegyezés lenne az alapértelmezett vélelem, és tényleges tiltások csak akkor lépnének életbe, ha egyéb alkotmányos jogok sérülnének az adatok felhasználása miatt.

Fontos változás lehet, hogy az új szabályozás gyakorlatilag kizárja az anonim adatokat a védelemből, mikor a digitális világban az anonim adatok könnyűszerrel átalakíthatóak személyes adatokká. A civil jogvédő szervezetek szerint a módosítások jó része amerikai nagyvállalatok, például az Amazon vagy az Ebay felfogását tükrözi, ezért okkal feltételezhető az említett cégek lobbitevékenysége.

A folyamat következő fázisaként további bizottságok is állást foglalnak, mielőtt az EP áprilisban szavaz a törvénytervezetről.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .